Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online

Pentru a-ți promova cu succes afacerea pe Internet, este foarte important să ai instrumente eficiente. Google Ads este unul dintre ei. Acest serviciu permite agenților de publicitate nu numai să plaseze anunțuri, ci și să ajungă la publicul țintă dorit, să caute noi clienți și să își dezvolte afacerea.

Dar cum face Google Ads acest lucru?

Ce este Google Ads?

Google Ads este un serviciu de publicitate care vă permite să publicați reclame pentru diverse produse și servicii în rezultatele căutării Google, pe site-urile partenere, în aplicațiile mobile etc. Potrivit Gitnux, Google Ads este unul dintre cele mai populare și puternice instrumente din Lumea marketingului: anunțurile sale sunt văzute de miliarde de utilizatori în fiecare lună și aproximativ 246 de milioane de companii le folosesc.

Tipuri de campanii publicitare în Google Ads

În total, există peste 20 de tipuri de campanii de publicitate în Google Ads. Voi considera cele 5 cele mai recunoscute și eficiente.

1. Campanii de căutare

Campaniile de căutare sunt unul dintre cele mai utilizate tipuri de campanii de publicitate în Google Ads. Acest tip de anunț apare în rezultatele căutării Google atunci când utilizatorii caută în mod activ produse sau servicii folosind anumite cuvinte cheie sau expresii. Cuvintele cheie sunt selectate de agentul de publicitate în etapa de creare a campaniei.

Acest tip de campanie vă ajută să ajungeți rapid și eficient la publicul țintă pe baza interogărilor de căutare.

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 1

Exemple de campanii în Rețeaua de căutare

2. Campanii grafice

Campanii de rețea media - un tip de campanie de publicitate care vă permite să publicați reclame în afara rezultatelor căutării Google, adică pe site-uri web afiliate, aplicații mobile etc. Folosind bannere, anunțuri text și alte formate de publicitate diverse, campaniile de display atrag atenția potențialilor clienți atunci când vizualizarea conținutului altor site-uri sau aplicații.

Un astfel de material publicitar ajută la îmbunătățirea vizibilității mărcii și poate fi plasat pe site-uri web vizitate de publicul țintă sau relevante pentru interesele acestora.

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 2

Exemple de campanii din Rețeaua de display

3. Campanii video

Campanii video Plasați anunțuri video pe mai multe platforme, inclusiv YouTube, site-uri web partenere și aplicații mobile. Odată cu popularitatea tot mai mare a TikTok, video-ul devine un format de publicitate din ce în ce mai comun, deoarece atrage instantaneu și eficient atenția utilizatorilor de internet și permite o interacțiune mai interactivă cu brandul.

Google Ads vă permite să alegeți când și unde un agent de publicitate își poate afișa anunțurile. Agentul de publicitate poate alege, de asemenea, ce strategie va fi folosită pentru afișarea reclamei: după cuvinte cheie, interese, date demografice etc.

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 3

Exemple de campanii video

4. Campanii de cumpărături

Campaniile de produse sau de cumpărături au ca scop promovarea anumitor produse sau cataloage de produse în rezultatele căutării Google, Cumpărături Google și alte site-uri web partenere. Ele sunt folosite de companiile cu un catalog de produse detaliat, adică magazine online, magazine de vânzare cu amănuntul și agregatori de produse.

Anunțul este văzut de utilizatorii care caută anumite produse sau compară prețuri. Anunțul arată o fotografie a produsului, numele și costul acestuia.

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 4

Exemple de campanii de produse

5. Campanii pentru aplicații

Campaniile pentru aplicații promovează aplicațiile mobile folosind proprietățile Google (cum ar fi Căutarea Google, recomandările Căutare Google, Google Play, Rețeaua de display și YouTube). Acest tip de campanie vă permite să ajungeți la un public larg de utilizatori de telefonie mobilă și să le folosiți pentru descărcări. Pentru aceasta, sunt folosite diferite formate de publicitate, cum ar fi reclame text, bannere, videoclipuri și altele.

Astfel de campanii se bazează pe interese, date comportamentale, date demografice etc. pentru a afișa reclame pentru aplicații în funcție de publicul țintă.

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 5

Exemple de campanii pentru aplicații

Cum funcționează Google Ads?

Am aranjat tipurile de campanii. Campaniile sunt gestionate dintr-un cont de publicitate, care poate fi creat folosind un cont Google obișnuit. În contul de publicitate, agenții de publicitate creează anunțuri și:

 • stabiliți bugete și tarife;
 • vizualizați analize detaliate și rapoarte privind reclamele publicate;
 • optimizați campaniile pentru a îmbunătăți eficiența.

Dar înainte de a prelua setările, trebuie să înțelegeți principiile de bază ale Google Ads, iar acestea sunt licitația, sumele licitate, direcționarea către public, cuvintele cheie și evaluarea calității anunțurilor.

Licitaţie

Google identifică și alocă spațiu publicitar agenților de publicitate care doresc să afișeze reclame aceluiași public sau pentru aceleași cuvinte cheie. Întregul proces are loc în următoarea secvență:

 1. Utilizatorul face o interogare de căutare sau deschide o pagină web cu o reclamă.
 2. Google Ads potrivește instantaneu reclamele cu cuvinte cheie care se potrivesc cu interogarea de căutare a utilizatorului.
 3. Din lista de reclame primită, sistemul le elimină pe cele nepotrivite, de exemplu, cele care vizează o altă țară, respinse pentru încălcarea regulilor etc.
 4. Reclamele rămase sunt clasate după evaluarea calității.
 5. Anunțul cu cea mai mare performanță printre alți concurenți este afișat pe locul cel mai proeminent sau pe prima poziție.

Acest proces are loc într-o fracțiune de secundă de fiecare dată când un utilizator face o interogare de căutare sau deschide o pagină web.

Scorul de calitate

Scorul de calitate a anunțului este o măsură pe care Google Ads o folosește pentru a determina cât de eficiente sunt un anunț și o pagină de destinație pentru utilizatori pe o scară de la 1 la 10. De asemenea, ajută la determinarea cât de probabil este să fie afișat un anunț și unde este plasat pe o pagină. comparativ cu alte reclame. Evaluarea include:

 • licitare;
 • pagina de destinație și calitatea anunțurilor;
 • concurență cu alți agenți de publicitate la licitație;
 • evaluare minimă a anunțurilor (respectarea cerințelor Google);
 • context de căutare a utilizatorului, și anume cererea acestuia, locația, tipul dispozitivului;
 • parametri suplimentari, de exemplu, prezența unui număr de telefon în anunț sau link-uri suplimentare către alte pagini ale site-ului agentului de publicitate.

Un rating de înaltă calitate are un impact pozitiv asupra procesului de licitație și ajută la obținerea primei poziții de publicitate în rândul concurenților.

Licitare Google Ads

Există mai multe tipuri de sume licitate și scopurile acestora în Google Ads.

Suma licitată este prețul pe care un agent de publicitate este dispus să îl plătească pentru fiecare clic, acțiune etc. pe un anunț afișat pe platformele Google. În cele mai multe cazuri, agenții de publicitate folosesc un model de plată pe clic (PPC), în care clientul plătește pentru clicurile reale pe anunț, deoarece acest lucru ajută la măsurarea mai precisă a eficacității anunțului.

Tipuri de pariuri

În general, există 5 tipuri de pariuri care sunt folosite pentru a atinge obiective diferite.

Tipul de pariu

Descriere

Ţintă

Cost pe clic/CPCPlata se face pentru fiecare clic pe o reclamă.Trafic crescut pe site.
Cost pe mia de afișări (CPM)Plata se face pentru fiecare mie de afișări ale unei reclame.Creșterea vizibilității publicitare și a conștientizării mărcii.
Cost pe acțiune/CPAPlata se face pentru fiecare acțiune țintă efectuată.Conversii crescute.
Cost pe vizionare/CPVPlata se face pentru fiecare vizualizare a reclamei video a agentului de publicitate.Creșterea numărului de vizionări ale anunțurilor video.
Rentabilitatea cheltuielilor publicitare/ROASCapacitatea de a determina nivelul dorit de venit pe care agentul de publicitate dorește să îl primească în funcție de suma cheltuită pentru publicitate.Rentabilitatea crescută a costurilor de publicitate.

Strategii de licitare

Puteți seta sume licitate în Google Ads utilizând două strategii:

 • licitare manuală, în care agentul de publicitate stabilește în mod independent prețul pentru fiecare cuvânt cheie, anunț sau grup de anunțuri pe care este dispus să îl plătească pentru o anumită acțiune (de exemplu, clic, vizualizare etc.);
 • sume licitate automate pe care Google le stabilește independent, pe baza diverșilor factori (de exemplu, evaluarea calității, concurența și altele) și pe baza propriilor algoritmi de licitare automată.

Alegerea strategiei de licitare depinde de nevoile, resursele, obiectivele și experiența dvs. Pentru început, un agent de publicitate poate selecta o sumă licitată automată, poate observa rezultatele și, dacă este necesar, să o ajusteze pe parcurs. Alegeți o sumă licitată manuală dacă aveți experiență, o strategie clară și obiective pentru campaniile publicitare.

Direcționarea către public

Google Ads vă permite să definiți și să configurați în detaliu cine și când să vă afișați anunțurile. Vizând în mod clar publicul țintă, vă veți asigura că campaniile dvs. sunt mai eficiente. Direcționarea poate fi de diferite tipuri:

Direcționarea către public. Vă permite să ajungeți la utilizatori în funcție de interesele/modarele de comportament ale acestora și este împărțit în două tipuri:

 • audiente bazate pe interese - ajungerea la potentiali clienti;
 • cumpărători interesați – ajungând la utilizatorii care caută produse oferite de agentul de publicitate.

Liste de e-mail. Acest tip de direcționare are ca scop trimiterea de mesaje publicitare bazate pe liste de adrese de e-mail ale clienților pe care agentul de publicitate le poate colecta printr-un buletin informativ sau un formular de înregistrare pe site-ul lor.

Direcționare demografică. Selectarea caracteristicilor publicului țintă, cum ar fi sexul, vârsta etc.
Remarketing. Direcționat către utilizatorii care au interacționat deja cu marca agentului de publicitate, folosit pentru a menține interesul sau pentru a încuraja acțiuni ulterioare.

Publicitate direcționată - principii de funcționare și reguli de instalare. Cunoștințe minime necesare despre direcționare
Citiți despre direcționarea în rețelele sociale în articolul: „Reclamă direcționată - ce este, setări și principii de funcționare”.

Cuvinte cheie

O etapă importantă a oricărei campanii de publicitate este selecția atentă a cuvintelor cheie și a expresiilor. Cuvintele cheie definesc cuvintele sau expresiile pentru care vor fi afișate anunțuri utilizatorilor pe Google. Ele trebuie să fie relevante pentru produsele pe care le faceți publicitate. De exemplu, dacă vindeți îmbrăcăminte pentru femei, cuvintele dvs. cheie ar putea fi „îmbrăcăminte pentru femei”, „îmbrăcăminte pentru femei”, etc.

Google Ads oferă, de asemenea, diferite tipuri de potrivire a cuvintelor cheie. Tipul specific pe care îl alegeți afectează cât de precis vor fi afișate anunțurile pentru o anumită interogare de căutare.

Tip de potrivireDescriereExemple
LatCuvântul cheie corespunde oricăror cuvinte din interogare, în orice ordine.Cuvânt cheie: flori - cumpără flori, flori pentru mama etc.
IdiomaticCuvântul cheie se potrivește cu expresia, dacă este în interogare, în ordinea specificată.Cuvânt cheie: „flori pentru mama” - flori livrate mamei, flori pentru mama ieftin etc.
AcurateCuvântul cheie se potrivește exact cu expresia din interogare, fără nicio modificare.Cuvânt cheie: [flori pentru mamă] - flori pentru mamă.

De asemenea, ar trebui să fiți conștienți de cuvintele cheie negative, pe care le puteți utiliza pentru a preveni apariția anunțurilor pentru anumite interogări de căutare. De exemplu, dacă vindeți îmbrăcăminte de lux pentru femei, este recomandat să excludeți expresiile care conțin cuvintele „ieftin” și „folosit”.

Beneficiile Google Ads

 1. Acoperire largă de audiență. Fără îndoială, Google este cel mai folosit site de căutare din lume. Acest lucru poate însemna un singur lucru: este posibil ca anunțurile dvs. să fie afișate pentru milioane de utilizatori din toate colțurile lumii, ceea ce vă va ajuta să ajungeți la mai mulți utilizatori din publicul țintă.
 2. Geotargeting. Campaniile de publicitate Google pot identifica locația geografică a potențialilor clienți. Funcția de selectare a unui anumit oraș, regiune sau țară va ajuta la dezvoltarea rapidă a unei afaceri pe piața locală sau la găsirea de potențiali clienți într-o anumită locație.
 3. Diverse tipuri de publicitate. Google Ads oferă o gamă largă de campanii, în care fiecare agent de publicitate poate găsi ceea ce se potrivește cel mai bine obiectivelor și produselor/serviciilor oferite de afacerea sa.
 4. Plata pentru rezultate. Google operează pe un model Pay per Click/PPC, adică plata pe clic (rezultat), care ajută la gestionarea costurilor și la determinarea eficienței unor campanii specifice. Cu o varietate de tipuri de sume licitate, setări și strategii, agenții de publicitate pot alege un obiectiv specific pentru anunțurile lor și pot fi siguri că obțin rezultatele dorite.

Cum se evaluează performanța publicității în Google Ads?

Metricurile pentru evaluarea rezultatelor pot fi împărțite în trei tipuri:

 • final;
 • indirecte sau intermediare;
 • calitate.

Vă rugăm să rețineți că unele dintre valorile trebuie să fie calculate singur. Google Ads are, de asemenea, o funcție excelentă „Coloană personalizată” care vă permite să vă creați propriile valori personalizate, dacă acestea nu există pe platformă în sine.

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 6

Cum să găsiți funcția „Coloană personalizată”. Pasul 1

Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 7

Cum să găsiți funcția „Coloană personalizată”. Pasul 2

Valorile finale includ:

 • CPA (cost/conversii) și ROAS (profit/cheltuieli) - costul unei acțiuni vizate și rentabilitatea costurilor de publicitate;
 • CPI (costuri/număr de instalări de aplicații) - costul pentru fiecare instalare a unei aplicații mobile.

Valorile indirecte/intermediare includ:

 • CPC (cost pe clic) și CPM (cost pe afișare) - cost pe clic și cost pe 1000 de afișări;
 • CTR (clicuri/afișări) - raportul procentual dintre numărul de clicuri pe o reclamă și numărul de afișări;
Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 8

Cum să găsiți valoarea CTR indirectă/intermediară 

 • Procentaj de afișări pierdute din buget, BLIS ((numărul total de afișări pierdute din cauza bugetului/numărului total de afișări posibile) x 100) și Poziționarea afișărilor pierdute, RLIS ((numărul total de afișări pierdute din cauza clasării/numărului total de afișări posibile) x 100 ) — pierderea afișărilor din cauza bugetului și, respectiv, pierderea afișărilor din cauza evaluării — procentul de afișări ratate ale campaniilor publicitare din cauza bugetului insuficient sau a evaluării scăzute.

Valori de calitate:

 • Scorul de calitate - evaluarea calității publicității (cuvinte cheie, titluri etc.) pe o scară de la 1 la 10;
 • Calitatea paginii de destinație (Landing Page Experience) este impresia utilizatorilor din pagina de destinație a agentului de publicitate, adică pagina care se deschide când aceștia dau clic pe reclamă. Măsurat pe o scară de la 1 la 10;
 • CTR așteptat - numărul așteptat de clicuri pe o reclamă;
 • Relevanța reclamei - relevanța reclamei pentru utilizatori. De asemenea, măsurat pe o scară de la 1 la 10.
Cum funcționează Google Ads? Un ghid pentru începători în publicitatea online 9

Valorile de calitate de mai sus se află în secțiunea „Căutare cuvinte cheie”.

Modul de măsurare a eficacității campaniilor de publicitate depinde de obiectivele și strategia specifice ale agentului de publicitate. Dacă scopul principal al reclamei este creșterea traficului către site-ul dvs., vă puteți concentra pe valori care măsoară numărul de clicuri sau afișări, cum ar fi CTR sau CPC.

Dacă scopul principal este creșterea gradului de cunoaștere a mărcii, ar trebui să acordați atenție numărului de afișări sau CPM, iar dacă îmbunătățirea calității reclamei este importantă - Scorul de calitate sau Relevanța anunțurilor.

Prin urmare, în fiecare caz specific, este important să alegeți valori care coincid cu obiectivele agentului de publicitate și să ofere informații clare despre performanță.

concluzii

Google Ads este un program de publicitate care vă permite să publicați reclame pentru diverse produse și servicii în rezultatele căutării Google, pe site-urile partenere, în aplicațiile mobile etc.

Există mai mult de 20 de tipuri de campanii de publicitate în Google Ads. Principalele sunt:

 • publicitate în căutare;
 • publicitate media;
 • campanie video;
 • companie de mărfuri;
 • campanie de aplicații.

Ce anunț vede utilizatorul este decis la o licitație. Un anunț cu o sumă licitată mai bună și un Scor de calitate mai mare va primi mai multe afișări în poziții superioare.

Evaluarea calității anunțului constă în conformitatea anunțului cu cerințele Google, licitarea, conformitatea cu interogarea utilizatorului, cuvintele cheie pentru anunțuri și direcționarea campaniei.

Avantajele cheie ale Google Ads față de alte servicii de publicitate sunt acoperirea largă a publicului, direcționarea geografică, diverse tipuri de publicitate și plata pentru rezultate.

FAQ

Care este diferența dintre Google Ads și traficul organic?

Ambele tipuri de trafic apar în rezultatele căutării, dar primul este publicitate plătită, în timp ce al doilea este un rezultat generat de algoritmul Google.

Cât costă să faci publicitate pe Google Ads?

Prețul depinde de multe aspecte, precum: prezența concurenților, bugetul, tarifele, calitatea reclamei etc. Prin urmare, nu există un răspuns specific. Bugetul și tarifele pot fi stabilite chiar de agentul de publicitate, ceea ce ajută foarte mult la controlul finanțelor.

Cât timp durează Google Ads să afișeze primele rezultate?

Depinde de concurenți, calitatea anunțurilor, sume licitate și mulți alți factori. Cu toate acestea, primele rezultate sunt de obicei vizibile în câteva zile până la o săptămână.

 

O sursă: Netpeak